De Herstellende Mineralen

model_black_butter.jpg

Het is de laagste altitude ter wereld, 417 meter onder het zeeniveau. Het is daar, in de woestijn van Judea, aan de voet van het Ein Gedi Berggebied dat de gesloten zee al duizenden jaren bezoekers die welzijn verzoeken verwelkomt. Toch is de Dode Zee geen echte zee. Het is eerder een meer van 800km2 met zoutwater dat gedeeld wordt tussen Israël, Jordanië en Cisjordanië. Dit water bevat meer dan 20% zout in vergelijking met 2 à 4% voor de andere zeeën in de wereld. Geen vis en geen alg kan in dergelijke omstandigheden overleven en het is trouwens door dit fenomeen dat de Grieken voor de naam Dode Zee hebben gekozen. Deze sterke en uitzonderlijke concentratie maakt het ook mogelijk voor het lichaam om te drijven in zodanige mate dat men bijna kan gaan zitten in het water. Maar de grootste rijkdom van de Dode Zee blijft haar mineralen omdat haar zouten net zoals haar kleien er een twintigtal bevatten…

HERSTELLENDE MINERALEN

Calcium, kalium, sulfaten, broom, maar vooral magnesium- en natriumchloriden: er wordt een grote hoeveelheid aan oligo-elementen, zouten en mineralen gevonden in de Dode Zee. Deze concentratie is uniek als we dat met andere zeeën vergelijken. De mineralen concentratie van de Dode Zee is ongeveer 10-maal belangrijker dan ergens anders op de wereld.

Wanneer ze puur in een bad (38°C) worden gebruikt, revitaliseren de zouten uit de Dode Zee het organisme. Het natrium zorgt voor het waterevenwicht, het magnesium bevordert de bloedtoevoer, het calcium vermijdt de beenbreekbaarheid, het broom heeft een kalmerend effect… ook in cosmetische behandeling toegevoegd, worden de zouten uit de Dode Zee vooral gewaardeerd voor hun herstellende en hydraterende effecten. De huid wordt zachter, soepel maar ook meer stralend.

Op het huidniveau stimuleert het calcium de cellulaire uitwisselingen en bevordert het kalium de hydratatie van de huid. Het magnesium vertraagt het verouderingsproces.

ZUIVERENDE KLEIEN

De kleiachtige modderen zijn ook een andere rijkdom van de Dode Zee want ze zijn vol met mineralen. Deze mineralen zijn reeds duizenden jaren in de zee opgestapeld door de evaporatie. De kleien bevatten bijvoorbeeld 30-maal meer magnesium, 3-maal meer natrium, 16-maal meer kalium en 36-maal meer calcium dan deze in de Middellandse Zee. Op de oevers van het meer verzameld, worden deze kleien samengesteld uit natuurlijke, organische en minerale sedimenten. Dit verklaart de zwarte kleur en de krachtige en soms onaangename geur. De kleien kunnen lokaal op het gezicht of op het hele lichaam (body-wrapping) toegepast worden. De kleien uit de Dode Zee maken schoon door de onzuiverheden op de oppervlakte van de huid te verwijderen. Ze worden zelfs gebruikt om tegen cellulitis te vechten. Laat de kleien voor 20 minuten op de huid zodat de mineralen het organisme indringen.